Välj en sida

Den 8 april 2014 så upphörde supporten för den gamla trotjänaren Windows XP. Vad innebär detta? Slutar datorn att fungera? Nej, datorn fortsätter att fungera som tidigare, men du kan inte längre ladda ner viktiga Windows-uppdateringar. Detta innebär på sikt att din dator blir mer och mer oskyddad för skadlig kod, som till exempel virus, och olika angrepp. Likaså kan du få problem om du vill ominstallera datorn, då det inte längre går att aktivera. I alla fall har jag stött på det problemet.

Om du har känslig information i din dator som du är rädd om så bör du göra något. Till exempel så kan du:

  • Köpa ny dator. Om du känner dig trygg med Windows XP så försök att få tag på en dator med Windows 7. Om du köper en ny dator med till exempel pekskärm så rekommenderar jag dig att istället satsa på Windows 8. Till en del datorer följer det med både licens för Windows 7 och Windows 8, se exempel här (2014-05-19). Har du en iPhone och kanske en iPad kanske du ska fundera på att istället köpa en Mac!? Köp inte en begagnad dator med Windows Vista, då detta är ett väldigt segt operativsystem som gör datorn långsam. Oavsett vad du köper för dator, om du vill ha prestanda, köp en dator med SSD-disk (SSD = Solid State Drive, cirka 10 ggr så snabb som en vanlig mekanisk hårddisk). Behöver du kanske en bärbar dator endast för surf till en billig peng, då rekommenderar jag dig att köpa en Google Chromebook dator. Eller varför inte skippa datorn och istället satsa på en android-surfplatta eller iPad?
  • Installera ett annat operativsystem. Om du inte har råd eller tycker att din gamla hårdvara fungerar ett tag till, då kan du till exempel installera Linux på din gamla dator. Varför inte Linux Mint som är väldigt populärt, likaså Ubuntu. Tänk på att först se till att du verkligen har kopierat över all viktig information till en extern hårddisk eller liknande.

Hoppas att detta inlägg har gett dig lite kött på benen. Har du frågor eller synpunkter? Ställ den i Kommentera fältet nedan eller skicka den via sidan kontakt.